kaikukortti kuvituskuva

Tekstin koko

Kielivalinta

Kaikukortin videot

Sisällys

Tässä osiossa julkaistaan Kaikukorttiin liittyviä videoita. Monet videoista on otsikoitu Kaikukortti esittää -sarjaan kuuluvaksi.

  1. Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille

1. Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille

Kulttuuria kaikille -palvelu tuotti vuosina 2021-2022 kaksi sarjaa videoita Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille Kaikukortilla -hankkeessa.

Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille Kaikukortilla -hank e(siirryt Kulttuuria kaikille -palvelun sivulle) sai rahoitusta kansallisesta ikäohjelmasta. Hanke kuului Taiteen edistämiskeskuksen koordinoimaan Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille -hankekokonaisuuteen.

A. Kaikukortti esittää: kulttuurihyvinvointia ikäihmisille

Ikäihmisten kulttuurihyvinvointiin motivoiva videosarja tarkastelee kulttuurihyvinvointia ikäihmisten näkökulmasta. Videoihin haarukoitiin iso joukko asiantuntijoita ja kokemusasiantuntijoita, jotka kertovat videoilla, miksi kulttuuri on tärkeää myös ikäihmisille, miksi kulttuuripalvelujen saavutettavuutta ja esteettömyyttä on hyvä kehittää sekä miten kulttuuri ja taide vaikuttavat ikäihmisten sosiaaliseen elämään. Videot ovat tekstitetty suomeksi. Voit laittaa tekstityksen päälle YouTuben asetuksista.

Kulttuuria kaikille -palvelun tuotti videot osana Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille Kaikukortilla -hanketta vuonna 2021-2022.

B. Julkaisusarjasta inspiraatiota ikäihmisten hyvinvointiin

Julkaisusarjan tavoitteena on innostaa tarkastelemaan kulttuurihyvinvointia ikäihmisten moninaisuuden, osallisuuden sekä saavutettavuuden näkökulmista. Julkaisusarjassa on videoita ja podcast-jakso. Kulttuuria kaikille -palvelun tuottama sarja julkaistiin Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille Kaikukortilla -hankkeen päätteeksi vuonna 2023.

Julkaisusarja koostuu kolmesta osasta:

  1. Laura Huhtinen-Hildénin miniluennoista,
  2. inspiraatiovideoista, jotka käsittelevät ikäihmisten kulttuurihyvinvointia moninaisuuden ja saavutettavuuden näkökulmista, sekä
  3. hankkeen teemoja kokoavasta podcast-jaksosta.

1. Miniluennot

Kulttuurihyvinvointia käsittelevät miniluennot toteutettiin Metropolian ammattikorkeakoulun ja Kulttuuria kaikille -palvelun yhteistyönä syksyllä 2022. Miniluennot on tekstitetty.

Miniluento: Luovuus arjen ja elämän voimavarana

Tutkija ja yliopettaja Laura Huhtinen-Hildén kertoo mitä arjen luovuus on ja miten sitä paremmin hyödyntämällä voitaisiin edistää hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta sekä kehittää ratkaisuja moniin yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Miniluento: Luovuus arjen ja elämän voimavarana (siirryt YouTubeen)

Miniluento: Mitä on kulttuurihyvinvointi?

Tutkija ja yliopettaja Laura Huhtinen-Hildén kertoo mitä on kulttuurihyvinvointi sekä avaa näkymiä kulttuurihyvinvointialan kehittämiseen Suomessa.

Miniluento: Mitä on kulttuurihyvinvointi? (siirryt YouTubeen)

2. Inspiraatiovideot

Kuuden inspiraatiovideon sarja syntyi tarpeesta tehdä näkyviksi hyviksi todettuja kulttuurihyvinvoinnin edistämisen toimintamalleja, ikäihmisten parissa työskenteleviä taiteen tekijöitä sekä tietysti ikäihmisten itsensä tekemää arvokasta työtä moninaisuuden ja osallisuuden edistämiseksi.

Videot inspiroivat tarkastelemaan ikäihmisten kulttuurihyvinvointia osallisuuden, saavutettavuuden ja moninaisuuden näkökulmista.

Kaikissa inspiraatiovideoissa on tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi (tulossa). Voit vaihtaa tekstityksen kieltä YouTuben asetuksista. Videot on tuottanut Kulttuuria kaikille -palvelu.

Kaikukortti esittää: ”Pirtissä piipahtajat” tarjoilee ikäihmisille kulttuurilääkitystä

Piste-kollektiivin Hanna-Leena Metsävainio ja Anne Niskanen tarjoilevat ikäihmisille ”kulttuurilääkitystä” liikkuvan esitystaiteen muodossa. Pirtissä piipahtajat -esityksessä yleisö saa mielenkiintonsa mukaan valita taide- ja kulttuuridosetista lyhyitä numeroita.

Piste Kollektiivi on rovaniemeläinen ammattitaiteilijoiden ja taidekasvattajien kollektiivi, jonka intohimo on tehdä taidetta vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteisön kanssa ja sen osana.

Esiintyjät ja konsepti: Hanna-Leena Metsävainio ja Anne Niskanen
Tuottaja: Laura Rekilä
Videokuvaus, musiikki ja editointi: Tatu Kantomaa

Kaikukortti esittää: Kulttuuripalveluja ikäihmisille Rovaniemellä

Rovaniemen kaupungin projektipäällikkö Matti Selin esittelee ikäihmisille suunnattuja kulttuuripalveluja sekä hyviksi todettuja toimintamalleja ikäihmisten tavoittamiseksi.

Suunnittelu, kuvaus ja äänitys: Ruka Toivonen
Editointi: Vieno Järventausta

Kaikukortti esittää: Liikkuva näyttämö vie esitystaiteen teatterin lavoilta ikäihmisten koteihin

Tampereen Teatterin hankekoordinaattori ja -tuottaja Arttu Haapalainen kertoo Tampereen Liikkuvan Näyttämön toiminnasta.

Tampereen Liikkuva Näyttämö tuo teatteria niiden ulottuville, jotka eivät muuten pääse siitä nauttimaan. Toimintamallia kehitetään yhdessä yhteistyökumppanien kanssa eteenpäin. Sen tavoitteena on tehdä säännöllisesti yhteistyönä laadukkaita, kiertäviä esityksiä ihmisille, jotka eivät omavoimaisesti pääse teatteriin. Tampereen Liikkuva Näyttämö on Tampereen Teatterin, Tampereen Työväen Teatterin, Kulttuuriosuuskunta Kajeen, Taiteen edistämiskeskuksen ja Tampereen kaupungin luoma toimintamalli.

Suunnittelu, kuvaus ja äänitys: Ruka Toivonen
Editointi: Vieno Järventausta

Kaikukortti esittää: Moninainen ikäihmisyys näkyväksi kuvataiteen keinoilla

Kuvataiteilija, valokuvataiteilija ja kuvataideterapeutti Marjukka Irni ratkoo liikkumiseen ja sosiaaliseen saavutettavuuteen liittyviä esteitä tuomalla kuvataiteen tekemisen ikäihmisten luokse. Yhteisöllisissä ja osallistavissa kuvataiteen hankkeissaan Irni haluaa purkaa ennakkoluuloja ja rohkaista ikäihmisiä luovaan itseilmaisuun.

Suunnittelu, kuvaus ja äänitys: Ruka Toivonen
Editointi: Vieno Järventausta

Kaikukortti esittää: Kokemuskouluttaja ikääntyvien sateenkaariseniorien asialla

Kuisma Savisalo kertoo kokemuskouluttajan työstään ja pohtii sateenkaariseniorien ja ikäihmisten palvelujen kohtaamiseen liittyvistä haasteita.

Suunnittelu, kuvaus ja äänitys: Ruka Toivonen
Editointi: Vieno Järventausta

Kaikukortti esittää: Sateenkaariseniorien omat elämäntarinat KokoTeatterin lukudraamassa

Sateenkaariseniorit ry:n puheenjohtaja Risto Hartikainen ja KokoTeatterin soveltavan taiteen hanketyöntekijä Jenni Hoppi keskustelevat taiteen ja kulttuurin merkityksestä sateenkaariseniorien hyvinvoinnille, kohtaamiselle ja näkyväksi tulemiselle.

Suunnittelu, kuvaus ja äänitys: Ruka Toivonen
Editointi: Vieno Järventausta

3. Podcast: Keskusteluja luovuuden ja taiteen merkityksestä ja saavutettavuudesta

Julkaisusarjan päättävässä podcast-jaksossa Laura Huhtinen-Hildén ja Kulttuuria kaikille -palvelun hankekoordinaattori Ruka Toivonen keskustelevat ikäihmisten kulttuurihyvinvoinnin, osallisuuden ja moninaisuuden teemoista. Podcast toteutettiin Metropolian ammattikorkeakoulun ja Kulttuuria kaikille -palvelun yhteistyönä syksyllä 2022.

Kuuntele tallenne Metropolian podcast-kanavalla (linkki vie Metropodia-sivustolle)

Kuuntele tallenne Metropolian SoundCloudissa

Tekstivastine podcastiin: Keskusteluja luovuuden ja taiteen merkityksestä ja saavutettavuudesta

 

© 2024 Kaikukortti
webDesign: Mekanismi »